Skip to main content

Ortodonti (Diş Teli) Tedavisi Nedir?

Dişlerde oluşan çarpıklık, dişlerin fonksiyonel olarak görevini yapmasını engeller ve doğru çene kapanışı olmaz. Bu durum hastayı estetik olarak da rahatsız eder. Oluşan bu rahatsızlığın tedavi yöntemine ortodonti denir.

Birçok çocuk ve erişkin, iyi sıralanmamış dişler ve kapanış problemlerine bağlı olarak hem estetik hem de çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonel konularda problemler yaşıyor. Bu problemlerin birçoğunun kaynağı düzenlenmemiş dişler ve doğru konumda olmayan çenelerdir. İşte ortodontik tedavi bu noktada sizin ya da çocuğunuzun hayatını değiştirmeye hazır.

Ortodontik Bozukluklar Neden Oluşur?

Ortodontik sorunlar doğuştan olabileceği gibi genetik yatkınlığa bağlı olarak da gelişebilir. Çenenin önde ya da alt çenenin geride olması gibi doğru olmayan diş dizilimi sorunları da ortodontik sorunlardır. Ortodontik tedavi, çene ve dişlerde oluşan sorunları ortadan kaldırmak için kullanılan yöntem olarak kabul edilir.

Ortodontik bozukluklar, bebeklerin uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanması sonucunda da oluşabilir.  Çocuklarda ortodonti tedavisinin yapılabilmesi için bu alışkanlıkların tamamen bitmiş olması gerekir.  Ortodonti tedavisinde önceden çekilen dişlerden kaynaklı boşlukların olması veya dişlerin tutunduğu çene kemiğine sığmayacak kadar üst üste gelmesi çarpıklık oluşturur.  Erken yaşta çıkan süt dişleri de uzun vadede çarpık dişlerin oluşmasına neden olabilen diğer etkenlerdendir.

Ortodontik Tedaviler Nelerdir?

Ortodonti tedavisi, diğer tedavi yöntemlerinin yanında daha uzun süren bir tedavi yöntemidir.  Bu tedavide ilk önce dişlerdeki uyumsuzluk ve çene kapanışı kontrol edilir. Sıkışıklık veya çarpıklık problemlerinin hangi oranda ve aşamada olduğu belirlendikten sonra nasıl bir tedavi yöntemi seçileceğine karar verilir.  Yine aynı dönemde dişlerde çürük olup olmadığı kontrol edilir. Varsa eğer bu dişler için de bir tedavi uygulanması önerilir.  Ortodonti tedavisinin süreci ve yöntemi  dişlerin durumuna göre hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.

Metal ya da estetik (şeffaf) teller ile yapılan tedaviler kullanılarak, sizin ya da çocuğunuzun, kapanışınız ile ilgili problemleriniz tamamen çözülürken; dişleriniz de hayal ettiğiniz gibi harika bir şekilde sıralanabilir. Böylece hayalini kurduğunuz gülümsemeye siz de sahip olabilirsiniz. Teller ile yapılan tedaviler, uzun yıllardır güvenle uygulanan ve her gün yenilenen teknolojilerle daha estetik ve konforlu hale gelen, güvenle kullanabileceğiniz tedavi yöntemleridir. Bununla birlikte telsiz ortodonti (invisalign) tedavisi ile neredeyse görünmeyen şeffaf diş plaklarından oluşan takıp çıkarılabilir konforlu diş plakları kullanılarak uygulanan tedavi yöntemi de mevcuttur. Kliniğimizde bu tedavilerin en güncel ve teknolojik yaklaşımlarını bulabilirsiniz.

Ortodonti Fiyatları

Çene yapısının hastadan hastaya değişmesi ortodonti tedavisi fiyatlarında farklılık oluşturur. Bu konuda dişlerin ve çene yapısının durumunun tespit edilmesi için bir ortodonti uzmanına gidilerek önce sorunun teşhis edilmesi sağlanır ve bu konuda en doğru bilgi ortodonti uzmanından alınır. Gerçekleştirilecek olan ön görüşmeden sonra ortodonti fiyatı için en sağlıklı yorum yapılacaktır.

İstanbul Ortodonti Tedavisi

İstanbul ortodonti tedavisi için hizmet veren Caner Balta Ortodonti Kliniği öncelikle yeni nesil teknolojik donanımlarla hizmet vermektedir. Tedavi, yüz yapısı dikkate alınarak ve estetik görsellik uygulanarak yapılır. Dolayısıyla hastaya tedavi sonrasında hem estetik bir gülüş kazandırılır hem de diş çarpıklıkları ve çene bozukluğu için kalıcı bir tedavi gerçekleştirilir. İstanbul ortodonti tedavisi için süreçler;

  • İlk muayene
  • Hazırlık aşaması
  • Diş teli uygulaması
  • Pekiştirme tedavisi

ile uygulanır.

İlk Muayene

Ortodonti tedavisinde ilk muayene son derece önemlidir.  Ortodontist hastanın ağız ve çene yapısını ayrıntılı olarak muayene ederek ortodonti tedavisinin nasıl yapılacağına karar verir.

Hazırlık Aşaması

Ortodonti tedavisi öncesinde hastanın ağız içi bakımının yapılması gerekir. Bunun için tedavi edilmesi veya çekilmesi gereken dişler varsa bu aşamada dişler tedavi edilir veya çekilir.  Ardından diş teli öncesi ölçümler yapılır ve ne tür aparey kullanılacağına karar verilir.

Diş Teli Uygulaması

Diş teli uygulamasında teknolojik gelişmeler bu süreci oldukça olumlu etkilemektedir. Çok daha kısa sürede ve hastayı rahatsız etmeyen diş telleri ortodonti tedavisinde kullanılmaktadır.  Ancak diş teli takılması bilinen geleneksel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilir.  Diş teli üzerine özel yapıştırıcılar uygulanır ve braketler yapıştırılır.  Braketler lastiklerle sabitlenerek dişlerin hareketleri kontrol altına alınır.

Ortodonti Pekiştirme Tedavisi

Pekiştirme tedavisi diş teli takılıp tedavi tamamlandıktan sonra yapılır.  Düzelen dişlerin uzun vadeli konumunun korunması için uygulanan tedavinin idame aşamasıdır. Bu aşamada diş teli yerine hastanın takıp çıkarabileceği daha basit apareyler kullanılır.

Yazar: Dr.Caner Balta

Ortodonti  İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ortodonti Nedir?

Ortodonti, çapraşık, yamuk birbiriyle uyumsuz dişlerin uyumlu olmasını teşhis edip tedavi sürecini belirleyen ve tedavisini yapan uzmanlık alanıdır. Diş hekimliğinin branşlarından biri olan ortodonti diğer alanlarla ortaklaşa olarak çalışmalarını yürütmektedirler.
Ortodontik tedaviler mutlaka uzman bir hekim eşliğinde başlanmalı ve sürecinin takibinin yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde istenmeyen, olumsuz sonuçlarla karşılaşmak mümkündür.

Ortodonti Tedavisine Hangi Yaşta Başlanır?

Ortodonti tedavisinin başlama yaşı yoktur. Her yaşta uygulanabilen bir tedavidir.

Ortodonti Tedavisi Kimler Tarafından Yapılır?

Ağız ve diş sağlığı her dönem olduğu gibi günümüzde de çok önemli bir yere sahiptir. Ortodonti tedavisi için de artık ortodonti klinikleri hizmet vermektedir. Bu kliniklerde aranan en önemli özellikler güvenilir ve sağlıklı olmasıdır. Caner Balta ortodonti kliniği bu konuda örnek kliniklerden biridir.

Ortodontist Nedir?

Ortodontist, diş ve çene düzensizlikleri alanında ihtisas yapmış, bu tür problemlerin teşhis ve tedavisini gerçekleştiren uzman doktordur.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Gereklidir?

Ortodontik tedavi diş tedavileri içinde en önemli ve gerekli olanlarından biridir. Ortodonti tedavisi yalnızca diş değil aynı zamanda çene tedavisidir.

Ortodontik Tedavi Sırasında Braketlerin Düşmemesi İçin Ne Yapılması Gerekir?

Ortodontik tedavi süresi diğer tedavilere göre daha uzun bir tedavidir. Ancak tedavi aşamasının en önemli kısmı hastanın doktor önerilerine dikkat etmesidir. Bunun için ağız içi bakımı ve diş fırçalama yöntemlerinin doğru uygulanması gerekir. Bu önerilere uyulduğu takdirde braketlerin düşmesi söz konusu değildir.

Ortodontik Tedavilerin Süresi Ne Kadardır?

Ortodontik tedavi dişlerin fizyolojik bir uyum içerisinde hareket etmesini sağlar. Bu da vücudun kendi doğal adaptasyonuna uygun olarak dişleri hareket ettirmeyi gerektirir. Günümüzde tedavi süreleri sıralanma bozukluğunun şiddetine göre ve iskeletsel bir problem olup olmadığına göre 6 ay ile 2 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Yeni teknolojiler belirli tedavilerin sürelerinin kısalması konusunda her geçen gün bize yeni avantajlar sağlamakta ve biz de Caner Balta Ortodonti Kliniğinde bu teknolojilerin tamamını dünya ile aynı anda kullanıyoruz.

Ortodontiste Ne Zaman Gitmeliyiz?

Çocukların diş oluşum süreçleri  6 ve 7 yaşlarına kadar devam eden bir gelişmedir. Bu süreçte kontrol amaçlı ortodonti muayenesini mutlaka öneriyoruz. Çocukların hem süt dişlerinin durumu hem de potansiyel olarak ağıza gelecek olan sürekli dişlerinin durumu değerlendirilir. En önemlisi çenelerin birbirine göre ve yüzün geri kalan bölümlerine göre durumu değerlendirilir ve erken dönemde bir tedavi ihtiyacı varsa kolayca tespit edilip uygulanabilir.

Telsiz Ortodontik Tedaviler

Telsiz ortodontik tedavilerde, hastaların kendi kendine çıkarıp takabildiği ve dışardan neredeyse belli olmayan şeffaf plaklar kullanılmaktadır.

Ortodontik Tedavi Sadece Tel Takılarak Mı Yapılır?

Ortodonti tedavisinde tel takmanın yanında telsiz tedavi yöntemleri de mevcuttur. En doğru tedavi yöntemi muayene sonrasında belirlenecektir.

Ortodontik Tedavi Ağrılı Mıdır?

Gerek ortodontik tedaviler gerekse de diş tedavilerinde hasta hiçbir şekilde ağrı veya acı hissetmez. Lokal anestezi yapılarak tedavi gerçekleştirilir.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavisi, diş telleri en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinin arasında yer almaktadır. Yaygın olarak kullanılan teller ve braketlere ek olarak tedavi için şeffaf plaklar da etkili olarak kullanılmaktadır. Uygulanacak tedavi yöntemine, hastamızın ihtiyacına göre ve ona uygun olduğunu düşündüğümüz tedavi yöntemine göre beraber karar veriyoruz.

Ortodontik Tedavide Dişler Nasıl Fırçalanır?

Ortodontik tedavi sırasında dişlerinizi fırçalarken dikkat etmeniz gereken tek şey biraz zaman ayırmaktır. Bunun dışında tellerin ve braketlerin etrafını ekstra nazik davranmanıza gerek kalmadan rahatça temizleyebilirsiniz. Ortodontik tedavi sırasında dişlerinizi temizlemeniz için farklı özel diş fırçalarından ya da elektrikli fırçalardan faydalanabilirsiniz.

Telleri Çıkardıktan Sonra Dişlerimin Üzerinde Leke Kalır mı?

Dişlerinizin ortodontik tedavi sırasında hareket etmesi için üzerine braketler yapıştırılır ve bu braketler dişlere dolgu yapılan materyallerin neredeyse aynısıdır. Braketler çıkarıldıktan sonra dişlerin üzerinde kalan yapıştırıcılar dişlere zarar vermeyen özel aygıtlar yardımıyla temizlenir ve dişlerinizi ilk günkü halleri gibi kullanabilirsiniz.

Ortodontik Tedavi (Diş Teli) Sonrası Dişler Neden Tekrar Bozulur?

Dişlerin yeni yerlerine geldiklerinde, hareket ettikleri eski yerlerinde, bu dişlerden kalan boşluklar var olmaya devam edecektir. Bu da dişlerin sıkı bir kemik olmayan eski yerlerine dönme eğiliminde olmalarına yol açar. Bununla beraber dudaklar, yanaklar ve dil dişlerin uzun süre bulundukları eski pozisyonlarına adapte oldukları için, yeni yerlerinde arzu edilmeyen hafif kuvvetleri sürekli olarak uygularlar. Ek olarak, ortodontik tedavi görmüş olun ya da olmayın, yaşla birlikte vücutta meydana gelen değişikliklere dişleriniz de uyum sağlayacak ve yer değiştirecektir. Tedavi sonunda bozulmayı engellemek için koruyucu teller ve/ veya plaklar kullanmak en doğru yaklaşımdır.

Ortodonti Tedavisini Devlet Karşılıyor Mu?

Belirli şartların sağlandığı durumlarda devlet ortodonti tedavisini karşılayabilmektedir.

Ortodontik Tedavinin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Tedavide yaş sınır yoktur. Yetişkinler de kolay ve konforlu bir biçimde ortodontik tedavi olabilir, teller ya da şeffaf plaklar kullanabilir. İskeletsel problemler, büyüme problemleri gibi kemik yapısını içeren problemleri çocuklarda sadece ortodontik tedavi ile gerçekleştirirken, erişkin hastalarda bazı durumlarda ortognatik cerrahi desteğine ihtiyaç duyabiliyoruz.

Ortodontik Tedavi Sırasında Veya Sonrasında Ağrı, Acı Duyulur Mu?

Ortodontik tedaviler genel olarak ağrısız ve konforlu süreçlerdir. Tedaviye ilk başladığımız 7- 10 günlük, diş hareketinin yeni başladığı sürede, genelde sızlama şeklinde ufak ağrılar olsa da zamanla ağrılar azalıp tamamen normalleşecektir.

Bize Ulaşın.

Randevu Alın
Kapat
whatsapp