Afişlerde ya da görsellerde gördüğümüz harika sıralanmış dişler her zaman varsayılan olarak o fotoğraftaki insanlarla beraber oluşmuyor. İyi sıralanmamış dişler, herkes için sağlıklı ve doğal bir gelişim paterninin sonucunda ortaya çıkabilir. Dişlerin sıralanması için kullandığı alan çene kemiği olduğu için, örneği annesinden daha küçük bir çene kemiği, babasından ise görece daha büyük boyutta dişleri genetik olarak alan bir çocuğun dişlerinde doğal bir sıralanma bozukluğu görürüz. Sıralanma problemleri burada anlattığımız örnekteki gibi tamamen genetik sebeplerle olabileceği gibi sonradan ortaya çıkan durumlarla da gelişebilir.
Erken dönemlerde çürüyen süt dişleri, onların yerine gelecek sürekli (kalıcı) dişlerin ağız içerisinde gelecekleri yerlerin korunmasını engeller ve bu da bu bölgelerde kalıcı sıralanma bozukluklarına sebebiyet verebilir. Uzun süreli emzik, biberon emme ya da anne sütü ile beslenme de kalıcı sıralanma problemlerine yol açan genetik olmayan faktörlerdendir. Bu sebepleri arttırmak mümkün ama asıl bu noktada eklememiz gereken, bu gibi problemlerin erken fark edilebilmesi amacıyla çocuklarımızın ilk ortodontik kontrolü için mutlaka 7 yaşında bir ortodonti uzmanına götürmemiz gerektiği.
Peki bu sıralanma problemlerinin düzeltilmesi nasıl sağlanır? Ortodontik tedavilerle, farklı tipte aygıtlar ve farklı kullanım alanlarına sahip yöntemlerle 7 yaşından itibaren ortodontik tedavilere başlayabiliriz.
Teller ve braketler ya da şeffaf plaklar kullanarak, dişleri hareket ettirmemiz ve olması gereken yerlere taşımamız mümkün. Boşluklu dişler ya da çok çapraşık dişler, hangi problem var olursa olsun her yaşta dişleri sıralamak mümkün. Dişlere doğal seviyede hafif kuvvetler uygulayarak, zarar vermeden dişleri yeni yerlerine taşıyabilir ve bu yeni yerlerinde kalmalarını sağlayabiliriz. Bu tedavilerle problemin şiddetine göre genellikle 6 ay ile 24 ay arasında hastalarımızın problemlerini çözebiliyoruz.
Kullandığımız teller ya da şeffaf plakların dişleri hareket ettirmesi için düzenli ve sürekli kuvvetler uygulaması gerekir. Bu kuvvetler vücudun kabul edebileceği, doğal seviyesini aşmayan hafif kuvvetler olmalı ki vücudumuzun kendi hızında işleyişine ayak uydurabilelim -hayır, maalesef daha fazla kuvvet uygulayıp daha hızlı sonuç elde edemiyoruz-.
Son olarak ortodonti gerektiren bir probleminiz varsa tedavi için geç kalmadınız. 7 yaşından 70 yaşına kadar, özel bir sağlık engeli olmayan, her insan için sıralanmış dişler ve harika bir gülümsemeye ulaşmak mümkün.